RETİNA DEKOLMANI NEDİR?

Çatlak veya delik nedeniyle retina tabakasının anatomik olarak tutunduğu pigment epitel tabakasından ayrılmasına yırtıklı retina dekolmanı adı verilir.

Retina dekolmanı nasıl oluşur?

Gözün içinde vitreus diye adlandırdığımız yumurta akı gibi bir jel yapı mevcuttur. Vitreusun yaşlılıkla beraber yapısı bozulur. Biz bu jel yapıdaki bozulmayı gözümüzün önünde uçuşan sinekler ya da saç telleri olarak algılarız. Bazı zamanlarda vitreus altında tutunduğu retina alanından ayrılmaya başlar. Bu sırada gözde ışık çakmaları, kurum yağması, uçuşan sinekler gibi belirtiler gözlenebilir. Bu durum
bazen beraberinde bir retina parçasının kopmasını da oluşturabilir. Retina yırtığı işte bu sırada ortaya çıkar. Durum kısa sürede retina tabakalarında ayrışmaya (dekolmana) dönebilir.

Retina dekolmanının belirtileri nelerdir?

Görme alanındaki bazı noktalar görülemez veya görme azalabilir. Ancak görme merkezinin tutulmadığı retina dekolmanlarında, görme azalmadığı için hasta bu defektleri fark etmeyebilir.

Retina Dekolmanı Risk faktörleri nelerdir?

Ailesinde retina dekolmanı hikayesi olanlarda, yüksek miyoplarda, göze travma hikayesi olanlarda, geçirilmiş katarakt ameliyatı olanlarda risk daha yüksektir.

RETİNA TOPLAR DAMAR TIKANIKLIĞI

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Çoğunlukla 60 -70 yaşlarında aniden görme azalması ile ortaya çıkmaktadır. Tutulan damarın yerine ve ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak görmedeki azalma az veya ciddi olabilir.

Retina toplar damar (ven) tıkanıklığının tipleri var mıdır?

Tek bir toplar damarda (retinal ven dalı) tıkanıklık olabilir veya ana toplar damarda (santral retinal ven) tıkanıklık olabilir.

Retina toplar damar (ven) tıkanıklığı risk faktörleri nelerdir?

Sigara, hipertansiyon, şeker hastalığı (diyabet), glokom (göz tansiyonu) ve, kan yoğunluğunu artıran çeşitli kan hastalıkları risk faktörleridir.

Nasıl tetkik edilir?

Fundus floresein anjiyografi (FFA) ve OCT (Optik Koherenz Tomografi) kullanarak tetkik edilir. Bu testlerle tıkanıklığın miktarı, yeri, alandaki beslenmenin varlığı ve görme merkezinde sıvı birikmesi olup olmadığı değerlendirilir.