Botulinum toksini nedir?
Botulinum toksini bir ilaçtır. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Tesadüfen şaşılık tedavisi yapılırken çizgileri giderdiği fark edilmiş ve estetik alanda kullanılmaya başlanmıştır. Kasların çalışmasını durdurarak etkili olur. Kaşınızı çatamazsınız ve kaş arası çizginiz kaybolur. Alın kaslarınız çalışmadığı için alın çizgileri yok olur. Gülerken göz çevresindeki kaslarınız fazla çalışmadığı için kazayağı çizgileri gider.
Ne yapar?
Başlıca mimik hareketlerine bağlı kırışıklık giderme, kaş kaldırma, yüzdeki sarkmaların azaltılması, bölgesel aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır.
Nasıl etkili olur?
Asetilkolin (ACh) kaslarda hareketi sağlayan bir önemli bir maddedir. Botulinum toksini kaslarda ACh salgılanmasını sağlayan proteinlerin yerlerine bağlanır. Böylece kimyasal olarak ACh salgılanmasını engelleyerek kas hareketini engeller. Kasların çalışmasını azaltma etkisi kalıcı değildir. Yaklaşık 3-5 ay sonra yeni sinir kas yapısı gelişerek kas hareketi tekrar başlamaktadır.
Hangi kozmetik şikayetlerde kullanılabilir?
- Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları
- Göz çevresi kırışıklıkları
- Boyun bölgesi kırışıklıkları
- Yanak sarkmaları
- Koltuk altı, el ve ayak terlemeleri
Uygulaması ne kadar süre alır?
İşlem yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Tedavi alanında belli noktalara 31g ince iğneler yardımı ile ilaç verilir. İğne yapılan bölgelerde mercimek büyüklüğünde şişlikler olabilir. Bu şişlikler yarım saat içinde geriler.
Ne sıklıkla yapılmalıdır?
4-6 ayda bir tekrar edilebilir.
Uygulama sırasında acı hissedilir mi?
Miktar az ve iğneler ince olduğundan ve sadece kırışıklığın giderileceği alana uygulandığından rahatsızlık hissi çok az olur. Anestezi gerektirmez.
Sonuçları ne zaman görülür?
Yapıldıktan 3 gün sonra etkisi başlar ve 7-15 günde tam olarak kendini belli eder.
Ne zaman kontrol edilmelidir?
Yapıldıktan yaklaşık 1-2 hafta sonra kontrolü yapılarak yetersiz olan bölgeler veya asimetriler düzeltilir.
Etki süresi ne kadardır?
Tedavi etkinliği 3 -5 ay devam edebilir.
Botulinumun etkisi azalırken çizgiler hafifleyerek ortaya çıkar. Eskisi kadar derin ve belirgin olmaz.
İşlemden sonra nelere dikkat edilmelidir?
İşlem sonrası 4 saat kadar yüzüstü yatmamalı ve öne doğru eğilmemelidir. Enjeksiyon yapılan alanlara masaj yapılmamalı, cilt bakımları gibi işlemler toksin uygulamasından en az 10 gün sonraya ertelenmelidir.
Kimlere uygulanmaz?
Aminoglikozid, Ca kanal blokeri (tansiyon ilacı), penisilamin, kinin, mağnezyum, siklosporin alanlarda botoks etkinliği azalır. Kas hastalığı olanlara, hamile ve emzirenlere uygulanmaz. İşlem yapılacak alanda infeksiyon ve egzema olması halinde uygulama yapılmaz.
Bazı kişilerde mimik çizgileri dinlenme halinde bile belirgindir. Bu grup kişilerde dolgu işlemleri botulinum uygulamalarına göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Çünkü botulinum harekete bağlı çizgiyi giderir. Hareket olmadığı halde var olan derin çizgilere yetersiz kalır bu yüzden bu tür çizgilere dolgu yapılmalıdır.
Hastaların yaşları 65 yaş üzerinde ise kasları gevşediği için ilacın tedavi edilecek kas yerine başka yerlerdeki kaslara geçme olasılığı artar. Böylece kaş ve göz kapağı düşüklüğü ihtimali artar.
Yan etkileri nelerdir?
Botulinum uygulamalarının yan etkisi çok azdır. Pek çok hasta tedaviden hemen sonra günlük yaşamına ve işlerine dönebilir. En çok işlemden sonra ertesi gün geçici morluklar olabilir. Kaşlarda ve yüzde minimal asimetri olabilir. Bu durum işlemden bir hafta sonra yapılan kontrolde rahatlıkla giderilir. Göz çevresi ve alın işlemlerinde geçici kaş, gözkapağı düşüklüğü, çift görme gibi yan etkiler olabilir. Çok nadir olan bu yan etkiler 1-2 ay içinde kendiliğinden geriler. İşlemin etkisinin geçmesini beklerken özel göz damlaları kullanılarak yan etkilerin verdiği rahatsızlıklar giderilebilir.
Uygulama bazen etkisiz olabilir mi?
Bazen yapılan botoksun dozu yetersiz kalabilir. Özellikle erkeklerde kaş arası çizgisinde çok yüksek dozlar gerekebilir.
Botoksa karşı antikor gelişerek işlem etkisiz hale gelebilir. Bu daha çok yüksek doz uygulanan nörolojik hastalarda görülür. Kozmetik işlemlerde antikor gelişmemesi için 3 ay aralıklardan az süreyle işlem yapılmamalı ve arada çok sık düzeltme işlemi yapılmamalıdır.
Ne kadar süre iş ve sosyal yaşamı etkiler?
Hemen sonra günlük yaşama geri dönülebilir. Nadiren geçici olarak morarma ve kızarıklık görülebilir. Morluklar makyajla kapatılabilir.
İşlemden önce nelere dikkat edilmelidir?
Aspirin ve ağrı kesiciler, kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, gingko, sarımsak, ginseng, ekinezya, balık yağı, vitamin C ve vitamin E kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır
Botulinum diğer cilt yenileme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir mi?
Mezolift, prp, lazer, dermapen gibi cilt yenileme işlemlerinden sonra yapılarak tedavilerin etkinliği artırılabilir. Botulinum uygulamalarının bu işlemlerden sonra yapılması daha doğru olur. Çünkü cildi yenileyen işlemler botulinumun etki süresini kısaltır.