Göz çevremizde oluşan irili ufaklı çıkıntılar kozmetik olarak rahatsızlık verici olabilmektedir. Bunun da ötesinde bu kitlelerin bazıları kötü huylu hücreler içerebildiği için tehlike arz edebilmektedir. Bu kitlelerin tecrübeli bir cerrah tarafından muayenesi hastanın güvenliği açısında oldukça önemlidir.
Göz kapağındaki kitlelerin tanısı nasıl konur?
Göz etrafındaki kitlelerin ayrımı çoğunlukla klinik olarak yapılabilmektedir ve bunların büyük çoğunluğu iyi huyludur. Halk arasında yaygın bir inanış, ‘ben’ diye bilinen kitlelere dokunulduğunda kansere dönüşeceği için bunlara dokunulmaması gerekliliğidir. Bu inanışın hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur. Bu ve benzeri kitlelerden tanısal amaçlı bir parça, güvenle alınabilir ve alınan parça mikroskop altında incelenerek kesin tanı konulabilir. Bu işlemler esnasında kitlenin tamamı da çıkartılabilir ve patolojik sonucun iyi huylu olduğu durumlarda kalıcı tedavi sağlanmış olur.
Göz kapağında en sık hangi iyi huylu kitleler görülür?
Kapaklarda en sık görülen kitleler, kapak yağ kanallarından gelişen arpacıklardır. Kanallardaki sıvı yağların genellikle kirpik kökünü etkileyen mikroplar tarafından enfekte edilmesi sonrası katılaşması ve kistleşmesi nedeniyle olmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile %80-90’ı düzelirken; 2-3 hafta içinde düzelmeyip kapsülleşmiş olanları cerrahi ile alınır.
Göz kapağı kirpikli kenarında yerleşen sıvı içerikli kistlerin çoğu ter bezi kaynaklıdır. Bunların patlatılması, kistin daha büyük olarak geri gelmesine neden olur; bu nedenle uygun tedavi, kist duvarı ile birlikte kistin tamamının cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Küçük çıkıntılar, et parçaları, benler lokal anestezi ile kısa bir işlemle cerrahi olarak alınabilirler.
Göz kapağında kötü huylu kitleler olabilir mi?
Evet olabilir. Göz kapağında en sık karşılaştığımız kötü huylu kitle bazal hücreli karsinomdur. Tecrübeli bir oküloplastik cerrahın klinik muayene ile tanısını rahatlıkla koyabildiği bu kanser çok yavaş büyümesi ve etrafa sıçrama yapmaması nedeniyle çok korkutucu değildir, ancak büyüme ve etraf dokuları bozma potansiyeli nedeniyle görüldüğünde cerrahi olarak alınmalıdırlar. Bu şekilde çoğu zaman bu kitlelerden kalıcı olarak kurtulmak mümkündür.
Bu kitlelerle karışabilen bir diğeri skuamöz hücreli kanser tipi ise daha yayılmacı ve tehlikelidir. Yine kapaklarımızda görülebilen sebase hücreli kanser, malign melanom tipi kanserler tehlikeli türlerdir; sadece gözümüzü değil hayatımızı da tehdit edebildikleri için mutlaka kapak kitlelerinde uzman bir oküloplastik cerrah tarafından hasta muayene edilmelidir. Aynı bölgede ‘çok sık tekrarlayan arpacık’ zannedilen kitlelerin aslında başından beri tanınamamış kanser olması durumu hastanın sağlığını tehlikeye sokabilmektedir.
Göz kapağının çok büyük kitlelerinde dahi, oküloplastik cerrahi sayesinde kitleden tamamen kurtularak kozmetik düzelmenin de orjinale yakın temin edilebildiği tedavi olanakları mevcuttur. Çok küçük ve önemsiz görünen kitlelerin altında yatan bir kanseri gözden kaçırmamak gerekmektedir.
Küçük büyük farketmeksizin kapağınızdaki her türlü kitle için doğru teşhisi koyarak sizi takip edebilecek, gerekli durumlarda ise cerrahi tedavilerle sağlığınızı korurken kozmetik olarak kapak-göz bütünlüğünün ideal biçimde korunduğu tedavi olanaklarını sunabilecek olan bir oküloplastik cerraha ulaşmak önemlidir.