Bebeği̇mde Göz Tansi̇yonu Olabi̇li̇r Mi̇?

23 Haz 2019 Makaleler

BEBEĞİMDE GÖZ TANSİYONU OLABİLİR Mİ?
Doğumsal göz tansiyonu bebeklerde nadir de olsa görülebilen bir hastalıktır. Göz basıncının artmasına bağlı olarak, henüz çok taze olan göz içi dokular gerilir ve gözün ön yapısında cam gibi görev yapan kornea dokusunda çatlaklar meydana gelir. Olaya ödemin de eklenmesiyle, kornea dokusu saydamlığını yitirir. Bu durum hem görmeyi azaltır, hem de aşırı bir sulanma ve ışığa karşı anormal bir hassasiyet yaratır.

Korneası ödemlenen ve göz içi basıncı yükselen bebek gözkapaklarını aşırı derecede sıkar ve gözlerini açmakta çok zorlanır. Durumu anlaşılmayıp tanısı geciken bebeklerde saydam kornea dokusundaki çatlaklar yerleşik hal alarak bulanık bir görüntü yaratır. Göz tansiyonu olan göz bulanık göreceğinden takip yeteneği azalır, bir noktaya fikse olup odaklanamaz. Gözü bir balon gibi düşünecek olursak, zaman içinde göz içi basınç arttıkça gözün yapısı da giderek büyür. Göz olması gerekenden çok daha iri bir hal alır. Bu durum özellikle tek gözde doğumsal göz tansiyonu varsa, asimetri geliştireceği için daha çabuk anlaşılır.

Çift taraflı göz tansiyonu varlığında her iki göz de anormal büyüyeceğinden çok daha dikkatli olmak gerekmektedir. Gözde bu aşırı büyüme hali göz içi basıncının normale dönmesinin ardından gerileyebilir ancak çok uzun süre bu şekilde kalmış olan gözler yine bir miktar büyük kalabilmektedirler. Artmış göz çapı ileride numara değişiklikleri yaratabilir.

Göz tansiyonu varlığının fark edilmediği ilerlemiş olgularda, göz çapı giderek artar ve göz yapısı bozulmaya başlar. Göz sinirine olan basınç, dejenerasyon yaratarak optik sinirde kalıcı bozulmalar meydana getirebilir. Doğumsal göz tansiyonu çoğunlukla göz içindeki başka yapıların da doğumsal anomalileri ile birlikte seyretmektedir. Bu durum bebeğinizi rutin kontrolüne götürdüğünüz göz hekimi tarafından muayene esnasında anlaşılmaktadır.

Search

+